Alaraajaongelmat!

Kiinnostuin alaraajoista jo opiskeluaikana vuonna -87. Silloin juoksujalkineita valmistava Karhu rekrytoi ja koulutti fysioterapeuttiopiskelijoita alaraajojen toimintaan. Karhu oli tuolloin edellä aikaansa ja heillä oli ensimmäisenä maailmassa ilmatyyny kantapään alapuolella vaimentamaan kantaiskua.

Karhu ilmatyyny

Karhulla oli myös ns. Ortix-tutkimus käytössä  johon saimme koulutuksen. Kävimme viikonloppuisin urheilukaupoissa valitsemassa juoksijoille heille yksilöllisesti sopivat lenkkitossut Karhun mallistosta.
Karhulla oli käytössä myös erityyppisiä valmispohjallisia joko ylipronaation tai alipronaation korjaamiseksi. Ortix-koulutuksen aikana näimme hidastettua filmiä Helsinki City-maratonin juoksijoista. Se koulutus avasi minun silmäni!  
Maratonille osallistujilla oli niin voimakasta sisäänpäin kiertymistä nilkan alueella, että 42 kilometrin juoksu ei voinut olla kovin terveellistä.

Ylipronaatio

90-luvun alussa julkaistiin Mini-Suomi-tutkimus, jossa ilmeni, että 70% alaraajojen kiputiloista johtuu rakenteellisista syistä. Tuon johtopäätöksen seurauksena aloitettiin Podiatrinen erikoiskoulutus Turun AMK:ssa. Olen kiitollinen, että pääsin mukaan pilottikoulutukseen, jossa oli luennoitsijoina Suomen eturivin asiantuntijat. Koulutus kesti vuoden sisältäen luentoja, tehtäviä ja loppukokeen.  Askelklinikan sai perustaa, kun oli läpäissyt koulutuksen ja lopputentin.

Lisäsimme Pasilan Fysioterapiaan tarjontaan Askelklinikkapalvelut vuonna -95. Sen jälkeen on ollut paljon sisäistä koulutusta ja teknologia on myös kehittynyt. Nykyiset tukipohjalliset ovat kevyempiä ja kestävempiä kuin aloittaessamme. Reilun 20 vuoden kuluessa olen nähnyt satoja eri asiakkaita, joita olen pyrkinyt auttamaan parhaan kykyni mukaan.
Käytän kotimaisia Askelaid-pohjallisia, jotka ovat mielestäni tällä hetkellä laadultaan parhaita ja hyvin muokattavissa.

Kokemukseni mukaan on yksi rakenteellinen poikkeama, joka altistaa erityisesti ylipronaatiolle.

Kyseessä on ns. Mortonin jalka

Morton´s-foot-3-300x278

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16374398

Mortonin jalassa ensimmäinen metatarsaaliluu jää lyhyemmäksi kuin 2 metatarsaaliluu. Silloin kuormitus siirtyy väärään paikkaan tukivaiheessa ja pitkittäinen holvirakenne ei aktivoidu. Jos asiakkaalla on Mortonin jalasta johtuva ylipronaatio-ongelma, niin lähes ainoa keino on yksilölliset tukipohjalliset, joilla palautetaan kuormitus 1 metatarsaalin alapuolelle. Silloin faskiajärjestelmä aktivoituu ja pitkittäinen holvirakenne jäykistyy myös.
Usein asiakkaillamme on myös virheellisen toiminnan aiheuttamaa lihasepätasapainoa ja jäykkyyksiä kehossa, jota tulee myös hoitaa. Käytössämme on LPG-imurullauslaite ja Bemer-verisuoniterpialaite, jolla voidaan nopeuttaa kehon joustavuuden palauttamista.

Nythän on trendinä paljasjalkajuoksu ja mahdollisimman vähän tukevat juoksujalkineet. Usein ohjataan myös juoksemaan päkiöillä enemmän. Siinä voi tulla pidemmän päälle ongelmia, koska kudokset eivät kaikilla kestä lisääntynyttä rasitusta. MInun mielestäni ihminen on kuitenkin enemmän kanta-astuja. Sitten, jos juostaan lujempaa, niin painopiste siirtyy enemmän päkiöille.

Jos juoksua harrastava on raskasrakenteinen ja siirtää painoa enemmän päkiöille seurauksena on usein kiputiloja pohkeen alueella tai päkiän alapuolella, koska sinne siirtyy enemmän kuormitusta ja mahdollisesti hapenpuutetta solutasolle. Suosittelen vaihtelemaan juoksutyylejä lenkin aikana. Välillä tulee kantapää ensin, välillä koko jalkapohja ja sitten jos juostaan täysillä, niin päkiöillä. Uusimmat tutkimukset kertovat, että kunto nousee eniten juuri tällä tavalla. Maraton kuitenkin juostaan kevyesti kantaiskun kautta tasaisella vauhdilla!

Pyrin kliniikallani selvittämään asiakkaitteni kokonaisterveystilaa, koska sillä on iso merkitys myös alaraajaongelmissa. Esim. Statiinit haittaavat solujen energiatuotantoa ja saattavat joillakin aiheuttaa lihaskipua. Verenkiertoelimistön toiminta on myös ensiarvoisen tärkeää, jotta kudokset toipuisivat rasituksesta, eikä tulisi rasitusvammoja.
Terveys on yleensä monien asioiden summa. Jos tuijottaa vaan kipuilevaa kohtaa ei näe metsää puilta!

Tervetuloa Pasilaan.

Kivuttomia kilometrejä toivottaen!

Hannu Puolakanaho
fysioterapeutti/pofy
0505510510