BLOGI


LIUKASTUMINEN TULEE KALLIIKSI

Tärkein syy luunmurtumiin on kaatuminen. Ja sen taustalla on lukuisia eri syitä, jotka käyn parhaani mukaan läpi tässä blogikirjoituksessa. Pyydän kommentointia asiasta kiinnostuneilta.

YLÄSAVON SOTE KUNTAYHTYMÄSSÄ ON TUTKITTU KAATUMISIEN AIHEUTTAMIA KUSTANNUKSIA

• Kaatumistapaturmat ovat nelinkertaistunteet viimeisen 25 vuoden aikana

• Kaatumistapaturmat yleistyvät rajusti yli 70 v. iässä ja
väestön ikääntyminen johtaa kaatumistapaturmien rajuun kasvuun tulevaisuudessa

Yli 65v. Tapahtuu nykyisin yli 100 000 kaatumistapaturmaa vuosittain

– Tapaturmista 40 000 johtaa sairaalahoidon tarpeeseen ja aiheuttaa yli 900 ennenaikaista kuolemaa vuosittain

Lonkkamurtumien hoito maksaa yksistään yli 100 miljoonaa euroa vuodessa

• Iäkkäiden ihmisten tapaturmista 80% on kaatumisia, liukastumisia tai putoamisia

• Kaatuminen on yleisin tapaturmainen kuolemansyy yli 65 vuotiaitten keskuudessa

• Kaatumisissa aiheutuu paljon vakavia loukkaantumisia kuten murtumia, kallonsisäisiä vuotoja ja aivovammoja

(dos. Jarno Rieppo, Avoterveydenhuollon ylilääkäri
Ylä-Savon SOTE)


Väestön ikääntyessä kaatumisen aiheuttamat vammat ovat myös lisääntyneet. Luunmurtumat saattavat heikentää seniorikansalaisen elämänlaatua vuosien ajan. Joskus lonkkamurtuma saattaa johtaa myös liikuntakyvyn menettämiseen.

Slipping-154577 340

Olen pohtinut pitkään kuinka kaatumista ja samalla luiden murtumista voitaisiin ennaltaehkäistä.
Myös kuntoutusprosessissa on paljon kehittämistä ja se on meidän fysioterapeuttien ominta aluetta.

Oma äiti kaatui hoitolaitoksessa 3 vuotta sitten ja hän sai sen seurauksena lonkkamurtuman. Lonkkanivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus oli puutteellista ja hän jäi vuoteenomaksi lopun elämän ajaksi.

Meillä hoitoalan ihmisillä on paljon asennepuolella korjattavaa ja yhteistyö eri ammattilaisten välillä tulisi olla saumatonta. Kuntoutuksen avuksi tulisi ottaa uusin tieto ja teknologia ja alussa kuntoutuksen tulisi olla tehokasta. Yhteistyöllä kuntoutujan toimintakyky ja elämänlaatu paranee varmasti nopeammin ja samalla kustannukset vähenisivät.
Jos kuntoutujan toimintakyvyn paraneminen on nopeaa, niin silloin myös hoitajien työn kuormittavuus jatkossa vähenee. Kyseessä on silloin win-win tilanne!

Ball-1845546 340

Kun on tutkittu liukastumisen syitä, niin yllättävän paljon niistä on lääkityksen aiheuttamia. Iäkkäiden ihmisten lääkitys olisi syytä tarkistaa säännöllisesti ja unilääkkeitä tulisi määrätä hyvin harkiten.
Toinen yleinen syy on heikko lihaskunto. Alaraajojen ja keskivartalon voima on riittämätöntä ja myös tasapaino heikkenee lihasvoiman vähetessä. Jaksamisen vähetessä tulee sitten pelkotiloja ja se vähentää liikkumista edelleen. Myös ylävartalo alkaa usein taipua eteenpäin vyötäröstä lihasvoiman huvetessa ja polvet eivät enää ojennu kävelyn aikana. Tässä asiassa meidän fysioterapeuttien tulisi ottaa koppi!

Old-71120 340

Ajankohtainen aihe näin talvella on katujen liukkaus. Tapaturma-asemat ovat täyttyneet ihmisistä, jotka ovat liukastuneet jäisellä kadulla ja murtaneet joko jalkansa tai yläraajansa.
Kaatuneiden joukossa on kaikenikäisiä ihmisiä, myös nuoria, joilla pitäisi olla hyvä tasapaino. Valitettavasti liikkumaton elämäntapa heikentää myös nuorempien ihmisten tasapainoa.
Toisaalta välillä kadut ovat niin liukkaita, että balettitanssijankin on vaikeuksia tasapainon kanssa. Apuvälineet ovat todella tärkeitä liukastumisen ehkäisyssä, Nykyisin nuoretkin ihmiset käyttävät kengissä liukuesteitä tai nastakenkiä, mikä on hienoa! Myös kaatumista olisi syytä harjoitella turvallisessa ympäristössä.

Silhouette-3612684 340

Luiden haurastuminen eli osteoporoosi ja sen lievempi muoto osteopenia on kasvava ongelma. vaikka Suomessa juodaan maitoa eniten maailmassa. Ehkä meidän täytyy ajatella asia uusiksi.
Luuston rakentaminen alkaa illalla ja siihen prosessiin osallistuu D-vitamiini, kalsium, magnesium ja K2 vitamiini, jota tarvitaan kalsiumsynteesissä. , K2 vitamiinia tuottavat bakteerit suolistossa. Ravinnosta K2 vitamiinia saa mm. kypsynnetyistä juustoista, kuten Gouda ja Gheddar.
LDL-kolesteroli kuljettaa maksassa varastoituneena olevaa K2 vitamiinia kehon tarpeisiin. Herättää toivottavasti myös keskustelua myös LDL-kolesterolin tärkeydestä.
Luuta aloitetaan hajoittamaan aamuyöstä verenkiertoon. Kalsiumia tarvitaan lihasten supistumiseen ja magnesiumia rentoutumiseen. Kaikki kivennäisaineet ovat jatkuvassa kierrossa. Keho on viisas, eikä tuhlaa mitään!

Osteoporoosilääkkeet ovat ongelmallisia, koska lääkitys saatta häiritä luuta hajottavien solujen(Osteoklastit) toimintaa. Silloin mikroverisuonten muodostuminen luun läpi vaarantuu ja samalla ravintoaineiden kulkeutuminen luusoluille vähenee. Lopputuloksena voi olla epätyyypilliset murtumat tai sitten kuolio leukaluussa. Molemmat ovat merkki verenkierron heikkenemisestä.

Helli Solujasi Blogissa on kerrottu uudesta tiedosta, joka koskee luun mikroverenkiertojärjestelmää. https://hellisolujasi.fi/luistamme-on-loytynyt-uusia-mikroverisuonia/Bemer-verisuoniterapialaite on ainut fysikaalinen hoitolaite, jolla on kohdennettu vaikutus pienten valtimoiden toimintaan!

003
Hannu Puolakanaho
fysioterapeutti/pofy
0505510510
hannu.s.puolakanaho@gmail.com